Ψηφιακή Δικαιοσύνη από το 2012
Το 2012 οι δικηγόροι θα μπορούν να υποβάλλουν τα δικόγραφά τους ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν on line την πορεία των υποθέσεών τους σε όλα τα στάδια της Δικαιοσύνης, ενώ οι πολίτες θα μπορούν με μια ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης να λαμβάνουν αντίγραφα των πρακτικών της δίκης που τους αφορά...
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών υπηρεσιών, αντίδοτο στην τεράστια γραφειοκρατία που ταλανίζει τον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης, επιχειρεί να υλοποιήσει τα επόμενα δύο χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οπως ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Χ. Καστανίδης, έχουν εξασφαλιστεί, μέσω ΕΣΠΑ, πόροι συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα έργα για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος Εθνικού Ποινικού Μητρώου στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα δεδομένα ποινικού μητρώου από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Η κεντρική βάση με την οποία θα έχουν σύνδεση δικαστικές αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες κ.λπ., θα διατηρείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο οι πολίτες θα μπορούν ηλεκτρονικά να λαμβάνουν αντίγραφο ποινικού μητρώου.
Δικόγραφο
Μια άλλη σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο της e-justice που θα ανακουφίσει χιλιάδες δικηγόρους και πολίτες οι οποίοι συνωστίζονται καθημερινά στα δικαστήρια, είτε για να καταθέσουν δικόγραφα είτε για να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσής τους, είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης και παρακολούθησης του δικογράφου.
Το έργο θα εκτελεστεί σε συνεργασία με την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σε συνέχεια του μνημονίου που έχει ήδη υπογράψει το υπουργείο με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δ. Παξινό και αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα κακής εξυπηρέτησης, απώλειας χρόνου και υψηλής γραφειοκρατίας.
Αρχειοθέτηση
Παράλληλα, προβλέπεται η ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας, μέτρο που θα συντελέσει στην αύξηση της διαφάνειας και της αποδοτικότητας της Δικαιοσύνης, αφού οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα γίνεται απομαγνητοφώνηση των πρακτικών μόνο των συνεδριάσεων των Πολυμελών Πρωτοδικείων.
Portal
Οσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης των ένδικων βοηθημάτων και παρακολούθησης της πορείας μιας υπόθεσης μέσω portal, mail, τηλεφώνου, ενώ θα δημιουργηθεί ψηφιακή υπηρεσία για τον έλεγχο της πολυθεσίας και του ύψους των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Και για τις φυλακές
Τέλος, ηλεκτρονικές υπηρεσίες προβλέπονται και για τις φυλακές της χώρας αλλά και για τους αποφυλακισθέντες με τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. *
Με «πιλότο» τη Χάγη
Νομοσχέδιο με το οποίο προσαρμόζονται οι διατάξεις του εσωτερικού δικαίου με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με το νομοθέτημα ορίζονται οι έννοιες των προσώπων που προστατεύονται κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και καθιερώνεται η ευθύνη των στρατιωτικών διοικητών και άλλων ιεραρχικά ανωτέρων.
Παράλληλα, τυποποιούνται για πρώτη φορα σοβαρές μορφές αδικημάτων, όπως το έγκλημα της γενοκτονίας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (περιλαμβάνουν την εξολόθρευση αμάχων, την υποδούλωση, τον βασανισμό, τον βιασμό, την εξαναγκαστική εγκυμοσύνη, τον κατατρεγμό πολιτικών, φυλετικών, εθνικών, εθνοτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών ομάδων ή ομάδων με βάση το φύλο και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις), τα εγκλήματα πολέμου κατά προσωπικών αγαθών και τα εγκλήματα κατά ειρηνευτικών προσπαθειών και συμβόλων.
Ολα τα παραπάνω εγκλήματα δεν υπόκεινται σε παραγραφή, ενώ προβλέπονται αυστηρές ποινές, που φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.
Δίκτυο για την προστασία ανηλίκων
Ενας νέος θεσμός, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του νόμου 3860/2010, αναλαμβάνει πλέον να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο για την προστασία των ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Το ΚΕΣΑΘΕΑ, που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα εισηγείται στον υπουργό Δικαιοσύνης μέτρα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, θα διαμορφώνει και θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα τηρεί στατιστικά στοιχεία και θα οργανώνει τον εθελοντισμό στη στήριξη των ανηλίκων.
ΠΗΓΗ: EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ