ΕΣΥ το μεγαλείον σου!
Καθαρίστριες, θερμαστές και τραπεζοκόμοι βγάζουν ακτινογραφίες!
Λαμπρές ευκαιρίες για σταδιοδρομία και επαγγελματική εξέλιξη προσφέρει το ΕΣΥ στο ανειδίκευτο προσωπικό του. Εργαζόμενη που προσελήφθη στην καθαριότητα χειρίζεται πλέον το ακτινολογικό μηχάνημα στο νοσοκομείο Κορίνθου. Στο Κέντρο Υγείας Κιάτου καθήκοντα ακτινολόγου εκτελεί θερμαστής- υδραυλικός. Τραπεζοκόμοι εξελίχθηκαν σε ακτινολόγους στο νοσοκομείο Τρίπολης ενώ στο ίδιο νοσοκομείο αξονικές τομογραφίες διενεργεί τραυματιοφορέας.
Δεκάδες συνάδελφοί τους… αναλόγων προσόντων στα νοσοκομεία όλης της χώρας βάζουν καθημερινά την άσπρη ιατρική ποδιά, λαμβάνουν θέση πλάι σε αξονικούς, μαστογράφους, στεφανιογράφους, υπέρηχους και άλλα εξειδικευμένα μηχανήματα και υποβάλλουν ασθενείς στις αναγκαίες απεικονιστικές εξετάσεις.
Τα στοιχεία, που προέκυψαν από την πρώτη και μοναδική «ακτινογραφία» στην οποία υποβλήθηκε το ΕΣΥ το περασμένο έτος από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και την Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδας (ΕΤΑΕ) είναι απογοητευτικά. Μόνο το 20% των χειριστών απεικονιστικών μηχανημάτων διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Από τους υπόλοιπους, το 60% διαθέτει τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (είναι απόφοιτοι σχολών τύπου ΣΒΙΕ κα) ενώ το 20% είναι επιεικώς… άσχετοι (πρόκειται για ανειδίκευτους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης που έχουν μεταταχθεί με απόφαση ΔΣ του νοσοκομείου στα εργαστήρια).
Δεκάδες «πρακτικοί» χειριστές στα Ακτινολογικά Εργαστήρια
Περίπου 200 «εμπειροτέχνες», όπως αποκαλούνται οι χειριστές που έμαθαν εμπειρικά τη λειτουργία των απεικονιστικών μηχανημάτων, έχουν καταγραφεί σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και Κέντρα Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρονται το ΝΙΜΤΣ, το Ασκληπιείο Βούλας, τα νοσοκομεία Κορίνθου, Τρίπολης, Κιλκίς, Πάτρας («Καραμανδάνειο» και «Άγιος Ανδρέας»).
Σύμφωνα, δε, με την Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδας, ο ακτινοδιαγνωστικός και ακτινοθεραπευτικός χώρος του ιδιωτικού τομέα υγείας στελεχώνεται αποκλειστικά από άτομα που δεν διαθέτουν την αναγκαία γι’ αυτό εκπαίδευση.
Επιπλέον οι επιπτώσεις στην υγεία του Έλληνα ασθενή θεωρούνται σημαντικές καθώς:
-Δεν διασφαλίζεται η έκθεση του ασθενούς στην ελάχιστη αναγκαία για την εξέταση ακτινοβολία. Και τούτο διότι τα άτομα αυτά δεν έχουν διδαχθεί και συνεπώς δεν γνωρίζουν τη λεγόμενη Ακτινοπροστασία, το σύνολο δηλαδή των κανόνων προστασίας που αφορούν την διενέργεια μιας εξέτασης που γίνεται σε μηχάνημα με υψηλή ακτινοβολία.
-Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εσφαλμένης διάγνωσης από μία τεχνικά πλημμελή ακτινογραφική λήψη, γεγονός που επίσης καταλήγει εις βάρος της υγείας των ασθενών. Οι συνέπειες αυτές αποκτούν τρομακτικές διαστάσεις σε ό,τι αφορά την υγεία της πιο «πολύτιμης» και «ευαίσθητης» ομάδας πληθυσμού, εκείνης που αφορά τα βρέφη και τα παιδιά, που προσέρχονται στα ειδικά αυτά εργαστήρια προς εξέταση.
Η «ρίζα» του κακού
Η πρώτη –και μοναδική- ανώτερη σχολή ακτινολόγων ιδρύθηκε το 1983, πρόκειται για το ΤΕΙ Αθηνών Ραδιολογίας- Ακτινολογίας. Ωστόσο, 27 χρόνια μετά την ίδρυση του ΤΕΙ οι χιλιάδες επαγγελματίες υγείας που έχουν αποφοιτήσει δεν έχουν, ούτε μπορούν, να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος διότι αυτή δεν έχει θεσμοθετηθεί. Το σημαντικό νομικό «έλλειμμα» διογκώθηκε από την απουσία κάθε διάταξης που θα έθετε στοιχειώδεις προδιαγραφές για τους επαγγελματίες που πραγματοποιούν τις ακτινολογικές κα. εξετάσεις.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη: να προβαίνουν σε απεικονιστικές εξετάσεις άτομα που δεν έχουν τη βασική εκπαίδευση γι’ αυτό. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να απαντήσει σε 3.000 επαγγελματίες υγείας αλλά και σε 10 εκατ χρήστες υπηρεσιών υγείας γιατί δεν προχωρά στην έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος τεχνολόγου ακτινολόγου αφήνοντας έτσι «παραθυράκι» στη χρήση συστημάτων ακτινοβολίας από οποιονδήποτε» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΤΑΕ κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης.
Αναγνώριση από το «παράθυρο»
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κατανόησαν, με σημαντική καθυστέρηση βεβαίως, τα προβλήματα που προκαλούνταν εξαιτίας αυτής της στρεβλής κατάστασης και προσπάθησαν να τα αντιμετωπίσουν.
Έτσι, με πρόσφατη απόφασή τους «νομιμοποιούν» τους ανειδίκευτους χειριστές για άλλα επτά χρόνια και μέσω εντατικών σεμιναρίων χορηγούν την αναγκαία επάρκεια Ακτινοπροστασίας στους χειριστές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το επιχείρημα των αρμοδίων του ΚΕΣΥ και της ΕΕΑΕ είναι ότι πρόκειται για απόφαση- μονόδρομος προκειμένου να μην καταρρεύσει το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του ΕΣΥ.
Ενδεχομένως να είναι έτσι. Το βέβαιον είναι πάντως ότι μέχρι και το 2016 οι ασθενείς θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε απεικονιστικές εξετάσεις από «ειδικούς» χωρίς να γνωρίζουν εάν κάτω από την άσπρη ιατρική μπλούζα «κρύβεται» ένας τραπεζοκόμος ή μία καθαρίστρια…